måndag 4 oktober 2010

Speltips: Ticket to Ride

Som jag skrev tidigare här på bloggen är jag en riktig spelnörd, och det är min fru med. Vi tycker båda mycket om så väl brädspel som kortspel i olika former. Vi har byggt upp ett skapligt lager med brädspel hemma, och jag har fått frågan "hur får man plats med så mycket spel som du säger att du har?". Så svårt är det inte.

Såhär ser brädspelshyllan ut hemma. Nu saknas några spel på kortet, men det mesta är i alla fall med. Vi har i och för sig en del figurspel och samlarkortspel också, men det är i en annan bokhylla.

Nu till speltipset. Det jag tänkte tipsa om idag är ett spel som heter Ticket to Ride, som tillverkas av Days of Wonder. Jag tänkte samtidigt passa på och tipsa om en riktigt bra hemsida för att leta information om brädspel på, nämligen Board Game Geek. Här kan du hitta information om vad olika spelare tycker om spelet, foton över innehåll med mera med mera. Board Game Geeks sida om just Ticket to Ride hittar du här.

Ticket to Ride är ett spel som finns i flera olika varianter, där orginalet från 2004 spelas på en USA-karta för 2-5 spelare. Det finns dessutom en Europaversion, en Märklin-version (på Tysklandskarta) samt Nordic Countries (Sverige, Norge, Finland och Danmark, för 2-3 spelare). Det går också att köpa en Schweiz-karta, men då krävs att du äger antingen originalet eller Europavarianten. Därutöver finns ytterligare lite små varianter och expansioner att köpa till, men dessa hoppar vi över här.

USA-kartan, Europakartan och Märklin-varianten går som sagt att spela på 2-5 spelare, men fungerar bäst på 4-5 spelare, då kartorna är balanserade för detta. Nordic Countries däremot är avsett för 2-3 spelare. Det är ett av de bästa spel för 3 spelare jag testat. De allra flesta spel är tyvärr inte så bra för 3 spelare, då det ofta blir att en spelare hamnar lite utanför på ett eller annat sätt. Även Schweiz-kartan är till för 2-3 spelare, men den har vi inte provat.

Målet med Ticket to Ride är att samla poäng genom att bygga järnväg. Till din hjälp har du dels vagns- och lokkort som du använder till att bygga (muta in) en sträcka och dels får du så kallade tickets, vilka innehåller olika sträckor på kartan och ger dig poäng när du byggt dessa. Därutöver finns i några varianter ytterligare sätt att skrapa ihop poäng.

Enligt tillverkaren passar Ticket to Ride från 8 år, och det stämmer rätt bra utifrån våra erfarenheter. Spelet bygger till viss del på tur, men det är också en del strategi i hur man väljer sina tickets i början av spelet och en del taktik i hur man väljer att försöka klara dessa, samt sabotera för sina motspelare (detta sker ofta utan att det var meningen).

Ett avslutande tips till "nyblivna" spelare är att köpa plastfickor till korten. Välsorterade spelbutiker har plastfickor i flera olika storlekar, så det finns till de allra flesta spelen. Bra spel vill man ofta spela flera gånger, och med plastfickor på korten så håller de mycket längre. Även om plastfickorna också blir slitna är det mycket billigare att köpa en ny uppsättning plastfickor än ett nytt spel. Normalt håller korten till ett spel där de blandas om några gånger per spelomgång c:a 8-10 genomspelningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar