tisdag 31 augusti 2010

Sällskapsspel tappar

I dagens SvD och på E24 skrivs det att sällskapsspelen tappar marknadsandelar enligt en ndersökning gjord av Growth from Knowledge. Det märks dock att artikelförfattaren inte är särskilt väl bevandrad i sällskapsspelens underbara värld när man läser listan över "stora" företag i spelbranschen. Alga, Parker, Tactic, ALF (Användbart Litet Företag) och Egmont Kärnan lyder denna lista. Alla företag i listan är rätt små i spelvärlden, och det enda stora namnet i listan är inte ens ett företag! Parker ägs nämligen av speljätten Hasbro.


Tyvärr är kunskapen om sällskapsspel, och tillgången till riktigt bra sällskapsspel oerhört begränsad i vårt avlånga land. Det är nästan omöjligt att hitta bra spel i våra leksaksbutiker, utan man får leta sig till specialbutiker som finns på några få orter i landet. En av de absolut bästa butikerna i norden ligger i Umeå och heter Collector's Point, och de har över 1000 olika brädspel i lager i butiken, och flera tusen andra mindre spel. I Stockholm finns en bra butik vid namn Dragon's Lair, som dessutom har en stor källare där man kan spela spelen om de inte får plats på köksbordet (vilket inte är helt ovanligt med vissa spel). I Göteborg finns en butik som heter Spel i Focus (Card collector), som jag dock inte besökt ännu. Därutöver har SF-bokhandeln en hel del spel, med butiker i både Stockholm, Göteborg och Malmö. Sedan finns säkert en del mindre butiker och några rena internetbutiker med hyggligt utbud jag inte hört talas om, men detta är några av de största aktörerna på den svenska spelbutiksmarknaden.


Om vi istället tittar på företag som ger ut spel är Fantasy Flight Games en av mina stora favoriter. De har framför allt lite större (utrymmesmässigt) brädspel, där Descent, Arkam Horrors och Twilight Imperium är några av flaggskeppen. Ett annat höjdarförlag är Rio Grande Games, som bland annat gett ut storsäljaren Carcassonne på engelska och svenska (orginalet är på tyska), det lilla roliga kortspelet Bohnanza, och dess brädspelssyster Beantrader. Days of Wonder har gjort en hel serie spel vid namn Ticket to Ride, där varianten Nordic Countries är ett av de bästa spel jag sett för tre spelare. Det finns många många fler bra speltillverkare och ännu fler bra spel, och det är något jag kommer återkomma till i den här bloggen, för bra sällskapsspel är ett oerhört trevligt sätt att umgås samtidigt som man främjar intellektet.

2 kommentarer:

  1. Bra början, bilder med sen =)

    SvaraRadera
  2. Men åh, tack för tipsen! Jag älskar sällskapsspel. Men av naturliga skäl blir det sällan numer...jag spelade massor när jag var barn och ungdom. Mina ungar har gillat att spela spel upp till ca 7 års ålder, sen har datorspelen tagit över helt. Lite synd! Men det är väl bara att vänja sig vid att barn idag växer upp i ett annat samhälle, med andra prioriteringar (och möjligheter!).

    SvaraRadera