onsdag 29 september 2010

Fotografera är kul, och att titta på resultatet

De flesta som känner mig har på senare år ofta sett mig med en kamera i näven. Att fota är ett sätt att minnas saker som hänt, och det är också därför jag försöker fota så mycket jag bara kan, jag har ju ett rätt dåligt minne många gånger.

Men många gånger har bilderna fastnat på en hårddisk någonstans och sällan tittats på igen. Det tycker jag inte alls är särskilt kul, och för att råda bot på detta har jag börjat med att göra böcker av det jag fotar. Det är jättelätt, Fotobok.com har en trevlig programvara som är enkel att jobba i för ovana, och resultatet är en riktigt snygg inbunden bok till ett i mitt tycke rimligt pris. Boken "I väntan på filur", kostade 345 kronor inkl frakt från tryckeriet i Tyskland.

Men fotografering är, liksom många andra hobbies, en hobby där man vill utvecklas. Och utvecklas kan man göra både skicklighetsmässigt, men även utrustningsmässigt. När jag för ungefär två år sedan på allvar började planera inköpet av en kamera så var det primära syftet att fotografera bandy, och därför började jag med ett teleobjektiv. Senare blev jag sugen på att kunna fota lite andra saker, som tex fester, barn, natur etc och då utökade jag utrustningen med en normalzoom. För ett år sedan ungefär gick jag en porträttfotokurs och inför den köpte jag en blixt som går att sätta på kameran. Nu känner jag att jag vill gå ett steg ytterligare i porträttfotandets ädla konst och har köpt en studioblixt och en "lamphållen" blixt. Den sistnämnda använder jag till bakgrunden, så att den blir vit och fin.

Eftersom jag hade kameran på stativet, så använde jag min iPhone för att fota studion :) Det krävs inte så mycket för en enkel hemmastudio. Bakgrunden är två stora vita lakan från IKEA, den lamphållna blixten jag skrev om ovan sitter i en spotlight, som i sin tur är fastklämd på stolsryggen nere till vänster. Studioblixten sitter på ett stativ med ett paraply.

Jag tänkte avsluta med en uppmaning: Fota mera, men framför allt, gör något av bilderna, lås inte in dem på en hårddisk för att glömma bort dem!

1 kommentar:

  1. Grattis till Dig och Anna! Såg att ni gift er. Andreas hade som vanligt glömt att informera...
    Kul att du gillade bilderna på bloggen och att du vill titta in. Jag kommer nog att kika in här då och då framöver.
    /Birgitta

    SvaraRadera