tisdag 5 april 2011

Är den abrahamske guden god?

Jag gick in på apg29 för att få lite underhållning. Den här sidan är så extrem att den inte går att göra satir på, då det bara blir löjligt att överdriva sakerna som skrivs där mer än de redan gör. Idag stötte jag på ett bibelcitat som var mycket intressant. Matt 22:37
Han (Jesus) svarade:
Du skall älska Herren din Gud
av hela ditt hjärta
och av hela din själ
och av hela ditt förstånd.
Om nu den Abrahamske guden skulle ha existerat enligt deras texter så är han knappast den ende guden, och det är inte heller säkert att han är den godaste av gudarna. Det här kan säkert ses som provocerande för många kristna, men det är inte syftet. Jag är intresserad av religioner och tänker mycket på hur de har uppkommit och vilken effekt de haft på människans utveckling genom historien. Men i det här blogginlägget begränsar jag till att se om dessa texter beskriver gud som god eller inte. Och det är som jag ser det inte entydigt så, där citatet ovan är ett exempel på detta. För diskussionen nedan antar vi att den kristne guden existerar.

Här sägs att du ska älska gud av hela ditt förstånd. Om gud är god och ger dig hela sanningen så skulle detta inte vara något problem. Men om gud inte är god, så är detta ett exempel på att han försöker dölja sanningen för oss. Om vi tittar vidare i Matteusevangeliet, närmare bestämt 5:27-29
Ni har hört att det blev sagt: ‘Du skall inte begå äktenskapsbrott’. Men jag säger er: den som ser på en kvinna med åtrå har redan i sitt hjärta brutit hennes äktenskap. Om ditt högra öga förleder dig, så riv ut det och kasta det ifrån dig. Det är bättre för dig att en del av din kropp går förlorad än att hela kroppen kastas i helvetet.

Det här citatet säger att du kan kastas i helvetet för saker du inte själv rår för. 1. Du kan inte påverka vem du ser på gatan. 2. Din åtrå är inget du är i kontroll över. Alltså kan gud kasta dig i helvete helt godtyckligt. Det är knappast något tecken på en god gud. Att han dessutom fördömmer saker som homosexualitet är ytterligare något som tyder på en ond, eller åtminstonde irrationell och opålitlig, guddom.

Jag kommenterade inlägget på apg29, och fick då bland annat följande svar:
Det som världen ägnar sin kärlek åt leder endast till döden medan Gud däremot ger evigt liv till dem som lär känna Honom och Hans älskade Son, Jesus Kristus! Vad tycker Du är mest tilltalande, att få leva eller att behöva dö bort, bli tillintetgjord?
För det första, det handlar inte om vad jag tycker är mest tilltalande, utan vad det finns för fakta. Och för det andra, om gud skulle ha existerat enligt bibeln, så känns inte hans rike som något särskilt positivt, med tanke på citaten ovan.

Religioner är som sagt en intressant företeelse, och något som är spännande att lära sig mer om. Jag besitter inga sanningar gällande någon av de religioner vi har på denna planet, men jag är en person som gillar att analysera och jag anser att det är viktigt med kritiskt tänkande, oavsett om det gäller vetenskap, galna idéer som antroposofi eller religiösa texter (oavsett om det gäller abrahamska, hunduistiska, fornnordiska eller andra).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar