torsdag 1 september 2011

Bokrecension: Salvekvick och kvacksalveri

Jag läste i våras en underbar bok med titeln Salvekvick och kvacksalveri. Den är skriven av den duktige Simon Singh som även skrivit bland annat en bok om kodknäckning och en om Fermats gåta, eller Fermats stora sats som den också kallas. Hans medförfattare är Edzard Ernst, som forskat en hel del på bland annat alternativmedicin. Han är faktiskt hittills den ende i världen som innehaft en profesur i alternativmedicin.

Boken handlar, som titeln antyder, om olika behandlingsformer, med fokus på alternativ behandling och vad där som fungerar och vad som inte fungerar. De vanligare behandlingarna som tex homeopati och akupunktur har här fått egna kapitel medan andra som tex zonterapi avhandlades i ett appendix med några korta stycken om varje behandling. I början av boken diskuteras även vetenskaplig metod, vilket även jag behandlat i denna blogg.

Boken är väl skriven och beskriver vad behandlingarna innebär, och vad de påstås bygga på. Här finns några behandlingar, däribland Johannesört, som i vissa fall har en positiv effekt, men de allra flesta behandlingar saknar stöd, eller har en massiv bevisning mot sig. Homeopati och akupunktur beskrivs mycket bra i boken, och här får vi veta vilka underliga idéer som dess förespråkare försöker pracka på intet ont anande prospekt. Jag kallar det idéer, för några teorier är de inte, då teorier som jag skrev i det tidigare blogginlägget kräver en hel del bevisning.

Mycket läsvärd bok, en solklar 5:a av 5 möjliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar