onsdag 28 november 2012

Är mössa i riksdagen respektlöst?

Det finns mycket att uppröras över här i världen. En del på goda grunder, i andra fall bara för att det ska vara på etymologi visst sätt. I Jönköpingskuriren upprörs den tidigare riksdagsmannen Blivit Törner över att en kvinna satt med mössa på sig i riksdagssalen. Hon hade synts i bild en hel del under en riksdagsutfrågning.

Ändå sedan jag var liten här jag fått lära mig att det är fult, oartigt eller till och med respektlöst att ha mössa på sig inomhus. Själv tycker jag bara att det är obekvämt, då jag blir så varm om huvudet. Men varför uppröras över att ändra här det?

Kan någon på ett enkelt, sakligt och objektivt sätt förklara för mig varför det är respektlöst?  I kommentarsfältet jämfördes det med att ha fötterna på bordet när man fikar. Det är en liknelse jag inte alls kan förstå, fötterna på bordet är ju uppenbart hygieniskt för alla inblandade i fikat, medan mössan inte har någon sådan koppling. Handlar det måhända bara om tradition?

1 kommentar:

  1. Det kan väl jämföras med att sitta med jackan på sig när man är på middag. Sänder en signal om man att man vill gå därifrån och inte tycker att sällskapet är värt ansträngningen att ta av sig plagget. Att ta av sig sin huvudbonad är också en symbolisk handling i vår kultur, så man skulle kunna jämföra det med att välja bort något annat tecken på artighet som t.ex. att hälsa och skaka hand. Ser man det så så är det inte konstigt att folk blir upprörda - människan har ju gjort något som liknar att demonstrativt ignorera en utsträckt hand.

    SvaraRadera