onsdag 23 februari 2011

Det ska nördas i tid...

eller: Det är inte konstigt att vara annorlunda.

Jag tycker det är väldigt viktigt att man skapar sin egen identitet och inte bara följer strömmen och är som alla andra. Det gäller att tänka själv vad som är viktigt, intressant och roligt. Mode är en sak jag har svårt att förstå, just för att det handlar så mycket om likriktning. Tänkte här slänga ur mig några av mina favoritcitat gällande mode:

"Fashion is what you adopt when you don't know who you are." - Quentin Crisp (Brittisk författare)

"Fashion is something so ugly that we're compelled to change it every six months." - Oscar Wilde

"Individualism är stil, mode är fascism" - Anonym

Dessa citat går att överföra till andra områden också. Att göra som alla andra, bara för att de gör så är rätt korkat, men det är också korkat att göra annorlunda bara för att alla andra gör på ett visst sätt. Det viktiga är att tänka själv.

Jag har många gånger fått frågan varför jag gillar bandy istället för ishockey. Eftersom fler gillar hockey borde det vara otänkbart att gilla bandy istället. Jag gillar inte en idrott för att andra gillar den, utan för att jag tycker den är rolig och intressant att titta på.

Samtidigt är det här något som är viktigt också när det gäller kritiskt tänkande. Om du bara bara gör som alla andra, utan att tänka efter själv varför du gör det, så kan det finnas risker att du gör dumma saker eller går på en massa konstiga myter och annat trams. Det är naturligtvis lika dumt att göra annorlunda än alla andra, bara för att man ska vara annorlunda också. Lika dumt som det är att hoppa från en hög bro "bara för att alla andra gör så" är det att börja köra på vänster sida "bara för att vara annorlunda". Därför är det här en av de viktigaste sakerna jag vill föra vidare till nästa generation, "våga tänka själv, och bilda dig en uppfattning utifrån de fakta som finns".

Att vara nördig innebär tyvärr i mångas ögon att man är "insnöad" i något som anses som annorlunda, och ordet nörd ses tyvärr ibland som ett skällsord. Om någon kallar mig nörd ser jag det som en komplimang. Jag umgås helst med nördiga människor, "normala" människor är så tråkiga tycker jag. Och jag anser att nördighet gärna får komma i tidig ålder.

1 kommentar:

  1. Åh, Torbjörn, jag håller så otroligt mycket med dig! Det är vettigt att fundera på om ens tankar är ens egna eller någon annans. Många orkar inte tänka egna tankar. Och vi som gör det drabbas ju ofta för att vi vågar vara oss själva, det provocerar så mycket att gå emot normen för hur man "ska" vara. Att ha fyra barn har jag fått så många fåniga och tramsiga kommentarer för, bara en sån sak...och bara det att jag är skåning i Stockholm provocerar en del!

    Nördiga människor är betydligt mer intressanta än människor som går efter normen, det är så strömlinjeformat så att det blir tråkigt.

    SvaraRadera